Categories
Eesti

Liisa Aavik: “Kui tahad maailma parandada, alusta enda eest hoolitsemisega”

Reading Time: 3 minutes

Liisa Aavik on aktiivne naine, tegeleb ettevõtluse ja spordiga ning peab oluliseks rohelist mõtteviisi. Oma blogis Suletudring.ee tutvustab ta jäätmeteta eluviisi ning aitab ettevõtetel luua käitumisteadustele tuginedes inimeste häid (rohe)valikuid toetavaid müksusid. Ta on hariduselt psühholoog ning teeb oma tervisega seotud otsuseid teaduspõhistele allikatele toetudes.

Miks on tervis sinu elus nii olulisel kohal?

Olen enda jaoks selle mõtestanud nii, et kuna ma olen ettevõtja ja pean ise saavutama endale seotud eesmärke, siis pean ka vaatama, kuidas ma ennast kohtlen. Olen lugenud erinevatest uuringutest, et õige toitumine aitab nii palju kaasa sellele, kui suurt vaimset panust sa anda suudad. 

Seega olen jõudnud järeldusele, et kui tahad maailma parandada ja midagi suurt korda saata, tuleb esmalt enda eest hoolt kanda, et seda teha jõuaks.

Oled proovinud täielikult pakendivaba elu ning pühendud rohelisemale mõtteviisile. Kuidas tervislik toitumine ja roheline mõtteviis kokku sobivad?

Keskkonnahoid ja õige toitumine käivad väga hästi üksteisega kokku. Tervisliku toitumise aluseks on kohalik, värske ja eelkõige taimne toit, mida saab suures osas edukalt osta nii poest kui ka turult täiesti pakendivabalt. Õige toitumise juures ei tohiks toitu üle tarbida ega ära visata, seega need valdkonnad pigem käivad suures jaos kokku.

Eestis võiks jagada inimestele rohkem infot oma kohalike saaduste hooajalisuse kohta. Näiteks, millal võiks metsast korjata kuusevõrseid või millal saavad valmis teatud marjad ja muud viljad. Hea oleks, kui seda saaks vaadata näiteks spetsiaalsest kalendrist. Tean, et mujal maailmas on selliseid kalendreid tehtud. Siis suureneks inimeste teadlikkus kohalikust toorainest veelgi enam.

Kas oled alati olnud tervislike eluviisidega?

Jah, minu kodus on laual alati olnud tervislik toit, palju köögivilju ja puuvilju. Väiksest peale käisin trennis, perega jalutamas ning  mängisin kodu juures asuvas metsas.

Iseseisvasse ellu jõudes tulid ka sügavamad teadmised, kui palju uni toitumine ja füüsiline aktiivsus mõjutavad näiteks õppimisvõimet. Õppisin ülikoolis psühholoogiks ning lugesin palju teaduslikke artikleid. Sealt tuli ka oskus allikaid kriitiliselt hinnata ja läbi filtri erinevaid väiteid näiteks tervislike eluviiside kohta lugeda.

Millised on täna sinu terviseharjumused?

Ma ei suuda seda küll päris iga päev, aga minu ideaalne päev on selline, et hommikul ärgates ma mediteerin, korra päevas teen joogat, käin jooksmas või ronimas ning olen piisavalt aktiivne oma olmetegevustes, et saaksin sellega vähemalt 10 000 sammu täis.

Jälgin hooti ka oma toitumist ning panen kirja, mida söön. Hiljuti jooksuürituseks treenimine ja sellel osalemine aitas jälgida, et saaksin tagasi 500-1500 kulutatud kilokalorit.Tunde järgi oleks siin söömise hindamine olnud keeruline.

Pean ka oma und väga oluliseks. Mul on isegi taimer seadistatud, mis mulle teada annab, kui õhtul on aeg ekraanid ära panna ja pimendavad kardinad ette tõmmata. Lähen magama ja ärkan sama ajal, kasutan pimendavaid kardinaid ja vahel ka silmamaski. Jälgin oma une kvaliteeti ja selle mõjutajaid Oura sõrmuse abil.

Miks hakkasid tarbima Elsavie kiudainesegu?

Minu sõbranna soovitas mul Elsaviega tutvuda, kuna oli ise sellest väga vaimustunud. Olen muidu olnud toidulisandite suhtes üsna skeptiline, paljud lubavad igasuguseid “abrakadabra” tulemusi, aga tegelikult ei tööta.

Elsavie juures meeldis mulle selle teaduspõhisus ja seos TFTAK teaduskeskusega. See, et tegemist on Eesti ettevõttega, mida saan usaldada ja vajadusel infot kohe juurde küsida, tekitas usaldusväärsust.

Ma ei tarbi kiudainesegu päris regulaarselt, aga kindlasti võtan punase Calm Your Rumbly Tummy kaasa igale oma reisile. Kuna reisidel ikka söön erinevat toitu, millega kõht ei ole harjunud või kui seedimine muutub näiteks enne jooksuvõistlusi stressiolukorras kehvemaks, siis kiudainesegu teeb mu enesetunde palju paremaks. Tavalisel päeval lisan seda hommikupudrule või segan lihtsalt vee sisse.

Oled teinud ka Elsavie mikrobioomi testi, mida sealt teada said?

Kuna püüan elada võimalikult pakendivabalt, söön palju köögi- ja puuvilju ning vähe pakendatud toite, siis tahtsin teada, kas minu toitumine on piisavalt õige minu keha jaoks või jätan ennast millestki olulisest ilma.

Suures plaanis sain teada, et see eluviis on olnud hea, aga võiksin suurendada hapendatud toitude osakaalu oma menüüs. Seega kuuluvad nüüd minu toitumise juurde näiteks hapupiim ja keefir, mida tihti ilma pakendita osta ei saa. Aga olen jõudnud järeldusele, et oma tervise arvelt ei ole mõtet kompromisse teha, isegi keskkonnahoiu nimel.

Seedimine on selline teema, millest ei räägita, aga peaaegu kõigil on sellega aeg-ajalt muresid. Mikrobioomi test on väga hea viis teada saada, milliseid toite võiks rohkem süüa ja milliseid vähem, et oma enesetunnet parandada. Samuti tasub testi teha, kui oled oma toitumist muutnud ning sooviksid teada saada, kas see toitumine ikka sobib sulle.

Liisa Aaviku tegemiste kohta loe rohkem siit: Suletudring.ee blog

💌 Liitu ka Elsavie uudiskirjaga, et saada igal nädalal kasulikku infot oma tervise heaks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *