Categories
Eesti

kui on soov elada täisväärtuslikku elu, siis tuleb ka oma tervisele tähelepanu pöörata

Reading Time: 4 minutes

Liina-Grete Uibopuu on noor ja tegus naine, kelle põhitööks on olla algklasside õpetaja. Selle kõrvalt jõuab ta tegeleda veel sotsiaalmeediaga, pakkudes ettevõtetele sotsiaalmeedias turundusteenust. Hooletusse ei jää ka tema füüsis ja toitumine! Nimelt Instagrami kasutaja @liinagrete alt jagab ta oma jälgijatele ausalt ja läbipaistvalt enda trenni- ning toitumiseteekonda.

  1. Mida Sa täpsemalt sotsiaalmeedias teed?

    Iseenda isiklikul Instagrami kontol @liinagrete jagan oma igapäeva elu rõõme ja katsumusi, samuti räägin avameelselt vaimsest tervisest, kehapositiivsusest ning kõigest muust, millega peab naine oma elus rinda pistma. Viimase aasta ajaga on oluliseks saanud ka kõhutervise teema ja erinevad kiudained, mis seda turgutavad.
  2. Mis on Sinu jaoks tervis ja tervislik elustiil?

    Minu jaoks tähendab tervis seda, et mul on olemas võimalused liikuda, mõelda ja elada täpselt nii nagu elu on selleks ette näinud. Tervislikuks eluviisiks pean seda, kui tunnen, et minu vaimne ja füüsiline tervis on kooskõlas ja tasakaalus. Ma liigun ja teen endale meelepärast trenni (minu jaoks on selleks jõusaal) ning samal ajal toitun täisväärtuslikult. Minu jaoks on oluline, et kõike oleks piisavas koguses ja tasakaalus. Ma endale midagi otseselt ei keela, kuulan pigem oma keha ja käitun sellele vastavalt.
  3. Milline on Sinu tervise lugu?

    Ma olen tegelikult terve elu võidelnud erinevate tervise probleemidega. Neid on olnud nii vaimseid kui ka füüsilisi. Teismelise east alates dieeditamine ja erinevate toitumiskavade proovimine on jätnud mu tervisele ja soolestikule korraliku laastava jälje.
    Eelmisel aastal maadlesin väga tugeva sooleärritusega, mis lõi mu terve keha rivist välja. Tegin erinevaid toidutalumatuse teste, sooleuuringuid jne. Tänaseks olen leidnud endale Elsavie kiudainesegud, mis toetavad minu seedimist ning soolestiku mikrofloorat.
  4. Miks on tervisele tähelepanu pööramine Sinu jaoks tähtis?

    Siia sobib väga hästi ütlus, et „Terves kehas, terve vaim“. Ehk päriselt ka nii ongi! Kui oled tervislik (toitud enda keha kuulates ja oled füüsiliselt aktiivne), siis toimib sinu keha ka. Usun, et vaimne ja füüsiline tervis käivad käsikäes ja kui on soov elada täisväärtuslikku elu, siis tuleb ka oma tervisele tähelepanu pöörata.

  5. Milline on Sinu pere suhe tervislike eluviisidega?

    Me oleme lapsest saadik olnud perega need inimesed, kes söövad, sest toit meeldib. Pigem oli meie toidulaud üksluisem ning tihti tegime perega koos „dieete“, et ennast paremasse vormi ajada. Etteruttavalt võin juba öelda, et see ei toimi. Olime ja oleme olnud siiski füüsiliselt aktiivsed ning see on olnud meie suur eelis.
  6. Kuidas igapäevaselt enda tervist toetad?

    Minu jaoks on oluline toidu ettevalmistamine. Nii hoian ära ootamatud poes käimised, et sealt midagi isude järgi osta, aga mis ei pruugi minu keha jaoks olla kõige sobilikum.
    Mulle väga meeldib jõusaalis trenni teha ja olen hakanud seda lausa armastama. Varasemalt tegelikult tegin ka trenni, kuid selle eesmärk ja mõtteviis ei olnud paigas. Seetõttu  kippus see ka päris kiiresti soiku jääma. Täna olen trennist teinud võimaluse, et lasta enda kehal liikuda ning toetada vaimset tervist. Tunnen, et see on õige mõtteviis.
  7. Kuidas õpetajana hindad laste ja noorte teadlikkust tervisliku elustiili ja toitumise kohta?

    Ma tahaksin öelda, et tegelikult laste teadmised on väga head, kuid praktikas jääb puudu. Eks palju mängib rolli ka siiski pere toidulaud ning suhtumine toitu ja liikumisse.
    Samuti ma näen, et meie koolis olev toidulaud võiks olla mitmekesisem, kuid samas märkan, et lapsed uusi asju proovida ei soovi. Tänapäeval on ju teadagi nutimaailm võidu teinud, kuid on tore siiski kõrvalt näha, et lapsed liiguvad ja tegelevad erinevate hobidega.
  8. Mis mõju on sinu meelest sotsiaalmeedial meie tervisele?

    See on tegelikult väga hell teema. Me ju näeme neid „iluideaale“, mida meile igapäevaselt sotsiaalmeedia ette sööstab ja kui inimene on vaimselt ja füüsiliselt endaga pahuksis, siis võivad need teha rohkem kahju kui kasu.

    Samas on väga hea näha, et aina rohkem tuleb sotsiaalmeediasse erinevate kehatüüpidega inimesi, kes näitavadki päriselu nii toitumise kui ka trenni kohalt. Siia sobib hästi ütlus, et „Kõik mis hiilgab, pole alati kuld“.
  9. Kas pigem tajud oma jälgijatega suheldes valeinfo ümber lükkamist või on inimesed pigem terviseteadlikud?

    Nii ja naa. On inimesi, kes ongi teadlikud ja toituvad/liiguvad väga heade eesmärkide ja põhimõtete toel. Kuid samas on ka inimesi, kes on äärmuslikud või oma uskumustes väga teist suunda ning siis tunnen küll, et mõningane neilt saadud info on minu jaoks vale.
    Täpselt nii palju kui on inimesi on ka arvamusi, täielikku tõtt ei saa kunagi.
  10. Kuidas on Su enda mõttemaailm tervise kohta ajaga muutunud?

    Kuna olen tulnud juba väga suure teadmiste pagasiga, siis tegelikult viimase 5 aastaga olen väga palju oma mõtteviisi seoses toitumise, trenni ja välimusega muutnud.
    Oma keha armastamine ja aktsepteerimine on väga suureks võtmeteguriks, et olla iseenda mõttemaailmaga heas kohas.
  11. Kas oled ka kunagi teinud äärmuslikke dieete ja liitunud lühiajaliste lubadustega?

    Kahjuks jah. Kuid kui ma poleks neid teinud, siis poleks ma täna ka siin. Ehk kõik mida ma kunagi olen proovinud on teinud minust täna selle, kus ma olen. Meelde tuleb kohe 14-päevane õunadieet, kus esimesed 3 päeva ei tohtinud süüagi. Minestasin korduvalt ning mõtlesin, et oh vähemalt töötab.
    Kurb, et sellised valikud on tegelikult nii lihtsalt kättesaadavad ning päriselt head toitumisnõustajad ja nende soovitused on raskemalt kättesaadavad (ja maksvad abivajajale palju), et inimesed lähevad tihtipeale lihtsama vastupanu teed.
  12. Kuidas Sa Elsavieni jõudsid?

    Sotsiaalmeedial on suur mõju selles osas. Kui vaevlesin oma sooleärritus sündroomi käes, siis otsisin palju infot, et kuidas oma seedimist korda saada ning seda toetada. Leidsin Elsavie, kuid tol hetkel jäigi see sinna paika. Aga kuna Karin Larven oma YouTube videotes rääkis mingil hetkel Elsaviest uuesti, siis jõudsin teieni ringiga tagasi ja tundsin, et on õige aeg proovida. 
  13. Kuidas on Elsavie tooted sinu elu mõjutanud?

    Imeliselt! Ma tunnen, et mu kõht käib paremini läbi ja mul pole enam tundmatuid kõhuvalusid, mis kimbutasid mind peale kindlate toiduainete söömist.
  14. Mis on kõige huvitavamad muutused su tervise juures, millega esmapilgul ei olekski kohe osanud mikrobioomiga seost tõmmata (juuksed, nahk jne)? Juuste kiire kasv. See on imeline, kui kiirelt on minu juuksed kasvanud peale kiudainete tarbimist. Muutust oli näha tegelikult juba paari nädalaga. Samuti täheldan muutuseid enda näonahas. Kuna võitlen ka aknega, siis olin väga positiivselt üllatunud, et mul on näonaha seisukord on läinud väga suure paremuse poole peale kiudainete tarbimisega alustamist. 

Liina-Grete tegemisi sotsiaalmeedias saad jälgida Instagrami kontol @liinagrete. Soovitame väga vajutada “follow”, sest Liina postitused ja story’d on väga ausad, kaasahaaravad ning abiks kindlasti kõigile, kel samamoodi kõhumured vaevaks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *