Categories
Eesti

Kollageen – kas uus tervisetrend või kehale oluline ehituskivi?

Reading Time: 2 minutes

Mis on kollageen ja miks see meile tähtis on?

Kollageenid on ühed enim esinevad valgud inimorganismis. Nad moodustavad ligi 30% kogu keha valkude massist. Nende valkude ehitus on põnev ning nende olemuses ja toimes oluline. Kollageenivalk koosneb nimelt kolmest omavahel keerdunud kiust ja see kiuline struktuur ongi just tähtis, et hoida nahka, liigeseid ja sidemeid tugevana. 

Kollageenil on organismis mitmeid erinevaid funktsioone, üldiselt just ehituslikke. Kollageenivalke leidub peamise komponendina paljude kudede, kõõluste, sidemete ning luude koostises. Kollageeni tarbimine aitab kaasa lihasmassi säilitamisele.

Kollageeni tarbimist seostatakse tervisliku naha seisukorraga, kus see väidetakse olevat vananemisvastane. Nimelt, mida vanemaks inimene jääb, seda aeglasemaks muutub tema kehas kollageenisüntees- olemasolev kollageen hakkab kahjustuma ning kollageeni tootvate rakkude töö väheneb.

Kus kollageeni leidub ja kus seda kasutatakse?

Kollageeni leidub ainult loomsetes toodetes. Eriti loomalihas ja kalas, mis sisaldab sidekude ja muidugi leidub seda eraldi sidekoes (luud, kõõlused, nahk).

Erinevate taimsete toitudega, saab keha kollageenitootmist toetada. Sellised toidud on näiteks oad, mustad oad, tofu, tempeh, kinoa, seesamiseemed, sinepiseemned, pähklid, kõrvitsaseemned, chia seemned, täisteratoored, spargel, kapsas, murulauk ja kurk. 

Kollageeni kasutatakse erinevates tööstustes. Toidu-, kosmeetika- ja tervishoiusektor kasutab oma toodetes kollageeni, mis on inimese omale kõige sarnasem. Nimelt, mida sarnasem on toorainest puhastatud kollageen inimese omale, seda paremini oskab organism seda kasutada ja omastada.  

Kollageen ja C-vitamiin

C-vitamiin on oluline iga kollageeni tüübi sünteesis ja selle struktuuri õigeks tekkeks. C-vitamiin aitab ka kollageenil omavahel seonduda. 

Kollageen ja Elsavie kiudained

Tänapäeval on kollageen aina rohkem tuntust kogumas. Tavaliselt esineb see suukaudse preparaadi nagu kapsli või vees lahustuva pulbrina. Kui valida, kas tarbida kollageeni läbi toidu või võtta juurde toidulisandina, siis on esimeseks variandiks kindlasti toit. Mitmekülgse toitumisega inimene, saab sel viisil kollageeniga koos ka muid vitamiine, mineraale ja toitaineid.

Kui aga toidulaud väga tihti liha ei sisalda, on heaks abimeheks Elsavie lilla kiudaine segu Beauty Inside and Outside, mis sisaldab ühes koguses (20g) 4 g kollageeni. Soovituslik päevane kogus, et toetada oma keha nahast juuksejuurteni on 2.5-5 g päevas, seega Elsavie kiudaine on oma kollageeni sisaldusega heaks kaaslaseks su menüüs. Elsavie lilla kiudainesegu saad soetada meie e-poest. Ostes 3 segu, on sinu ostukorv 10% soodsam!