Categories
Eesti

Kuidas elada tervena ja energilisena ka 20 aasta pärast?

Reading Time: 5 minutes

Autor: Priit Lumi, Elsavie tegevjuht

Kas oled kunagi mõelnud, kui vanaks sa tahaksid elada? Ja milline on sinu elu ja tervis näiteks 10 või 20 aasta pärast?

Siin on sulle üks perspektiiv – Kui elad 90 aastaseks, on sinu elus kokku 4680 nädalat. 

Kas seda tundub palju? Vähe?

Keskmise eestlase eluiga on meestel 74,4 ja naistel 82,8. Sellest tervena elavad mehed keskmiselt 54 ja naised 57 eluaastat. Ehk siis elu viimased 20-25 aastat vaevab enamikku inimesi mõni krooniline haigus, mille tõttu on nende elu suuremal või vähemal määral piiratud.

Miks me haigeks jääme?

Heaoluühiskonna krooniliste haiguste osakaal suureneb maailma elanikkonna seas igal aastal, mille suurimateks põhjuseks on mitte-tervislik toitumine ja elustiil. “Populaarseimad” elustiili haigused on ülekaalulisus, erinevad allergiad, kroonilised seedetrakti hädad ja südameprobleemid.

Põhjuseid tänapäeva elustiili- ja toitumisvalikutes on mitmeid – toitu on külluses ning selle hankimiseks ei ole vaja ennast palju liigutada. Samas on tarbitav toit tihti kaloriterohke, aga toitainete vaene. Lisaks on elu kiire ja stressirohke ning on raske selles infokülluses teha õigeid valikuid, mida peaks tarbima ja mida mitte. 

Samal ajal aga see tervisepank, mis meile sünniga kaasa on antud, tühjeneb tasapisi, ning kui sinna pole järjepidevalt investeeritud, hakkavad erinevad tervisehädad endast märku andma. 

Panus, mida tervisesse tuleb iga päev, nädal, kuu ja aasta anda, on ju tegelikult lihtne – söö tervislikku toitu, liigu regulaarselt, maga piisavalt ja vähenda stressi. Ja seda vähemalt 80% ajast. Kõlab lihtsalt, aga kuidas seda teha? Ja kuidas ennast veenda, et see ikkagi on vajalik?

Oma tervisest võiks mõelda nagu investeerimisest – sõltumata sellest kas panustad pensionifondi II või III sambasse, või väärismetallidesse ja krüptosse, parem on alustada varem. Kuid selle investeeringu tulu avaldub igapäevaselt sinu enesetundes ja produktiivsuses.

Maailma Terviseorganisatsioon defineerib tervist kui “täielik füüsiline, vaimne ja sotsiaalne heaolu, mitte ainult haiguse puudumine.” Hetkel on Läänes domineeriv arusaam, et igal haigusel on konkreetne põhjus, diagnoos ja ravim. Tegelikult tegeleb tervishoiusüsteem hetkel lõviosas haiguste manageerimise ja sümptomite ravimisega, mitte ennetuse või probleemi juurpõhjusteni jõudmisega. 

Kuid mis saaks siis, kui igaüks võtaks ise vastutuse oma tervise ja heaolu eest, ning tegeleks ennetuse ja juurpõhjustega, mitte ainult tagajärgedega? 

Kuidas muuta senist mõtteviisi tervisest?

Esmalt pakun ühe vaatenurga, kuidas tervisest mõelda. 

1968. aastal toimus inimkonna jaoks üks suur perspektiivi muudatus – Apollo missioonil tehtud esimesel fotol Maast nägime oma planeeti ja ennast esmakordselt osana millestki väga suurest. Olime tiivustatud ja inspireeritud. Maailm tundis end kõikvõimsana ja ühe eesmärgi suunal liikuvat.

Nüüd on aeg uueks perspektiiviks – seekord iseenese sügavustesse. 

Kellega koos me elame?

“Rohkem, kui silmaga nähtavaid organisme, on meie sees ja ümber neid, keda mikroskoobita näha ei saa. Me mitte ainult ei ela koos mikroobidega, vaid pakume neile oma olemasoluga ka sobivat elukeskkonda ja vastastikku kasulikku koostööd.” Mina, Superorganism – näitus Eesti Tervishoiumuuseumis

Inimese organismis elab baktereid peaaegu sama palju, kui on keha enda rakke – kaalult moodustavad nad kokku umbes 1-2 kg. Bakteritele lisanduvad veel viirused ja pärmseened. 

Mikroorganisme leidub inimese organismis pea kõikjal: neid on nahal, suus, hingamis- ja suguteedes ning arvatakse, et isegi varasemalt steriilseks organiks peetud ajus. Kõige rohkem mikroobe elab siiski meie seedetraktis, täpsemalt jämesoole lõpuosas.

Nüüd jõuamegi võlusõnani – mikrobioom – see on kõigi inimkehas olevate mikroorganismide ökosüsteem. 99% kõikidest inimkeha bakteritest elavad meie soolestikus ning moodustavad kõhu mikrobioomi.

Miks on mikrobioom oluline?

Mikrobioomi uurimine on üks uusimaid teaduse suundi, mis annab igal aastal ainest üha rohkemateks teadustöödeks. Eesti teadlased on mikrobioomi uurinud juba üle 20 aasta ning kõhubaktereid uurides on leitud, et kõhu mikrobioom on äärmiselt lai kogukond mikroorganisme, mis elavad meie sees tasakaalus ja harmoonias. Igaühel neist on oma eesmärk. Ja iga inimese mikrobioom on unikaalne nagu sõrmejälg.

Kõik uuringud näitavad aga üht – kõhu mikrobioomi võib nimetada meie tervise juhtimiskeskuseks. Miks?

Sest tasakaalus ja hästi töötav mikrobioom toetab peaaegu kõiki meie tervise osasid –  immuunsüsteemi, seedimist, ainevahetust, vaimset tervist, hormoonide tasakaalu, geenide ekspresseerumist ja meie tajusid. Isegi 90% õnnehormoonist ehk serotoniinist sünteesitakse just soolestikus!

Kui aga mikrobioomi tasakaal on häiritud ja halvad bakterid on saanud võimust heade üle, annab see tunda ka meie enesetundes ning võib põhjustada mitmeid füüsilise ja vaimse tervise hädasid.

Milline on sinu mikrobioomi olukord?

Täna on igaühel võimalik oma mikrobioomi testida. Eesti teadlaste poolt välja töötatud mikrobioomi testi Gut SecretsTM komplekt on mugavalt koju tellitav. Pärast kodust väljaheite proovi võtmist tuleb see saata laborisse, kus seda hakatakse uurima. 

2-4 nädala pärast saad oma e-mailile põhjaliku mikrobioomi uuringu raporti, kus on täpselt ära toodud, milliseid baktereid avastati, milline on nende kogus võrreldes keskmiste tulemustega ning soovitused, kuidas oma bakterite kooslust tervislikumaks muuta.

Kuidas hoolitseda oma kõhubakterite eest?

Kunagi arvati, et kõik bakterid on pahad ning nendega tuleb võidelda. Võib öelda, et selle sõja me võitsime ning laialdaselt kasutatavad antibiootikumid tapavad suure osa baktereid. Kahjuks aga hävitavad nad ära ka head bakterid.

Et kasvatada oma kõhus rohkem häid baktereid ning hoida kontrolli all halbade bakterite kogust, tuleb aga teada, millega häid baktereid toita.

Nagu sinagi, soovivad bakterid süüa ning parim söök on neile kiudained. Just seepärast võiks kõik kiudainetega seonduv sullegi korda minna, sest nende abil hoiad sa oma kõhuelanikud õnnelikena ning kui neil on hea olla, pakatad ka sina tervisest ja heaolust.

Kiudaineid aga leidub vaid taimses toidus ning kahjuks on eestlaste toidulaud kaldu just loomse toidu ja magusa poole:

TAI 2020 uuring 

Uuringute järgi tarbivad eestlased koguni pea kaks korda vähem kiudaineid, kui oleks piisav. Kui täiskasvanu päevane kiudainete vajadus on naistel vähemalt 25 grammi ja meestel 35 grammi, siis tegelikult on keskmine tarbimine 20 grammi päevas.

Eestlased pole selle murega üksi – kõikides arenenud riikides on olukord suuresti sama.

Miks just kiudained?

Nagu varasemalt mainitud, kiudained on kõhubakterite toit. Tänu sellele, et kiudained on raskemini lagundatavad, on neil võimalik jõuda jämesoolde, kus nad saavad olla pidusöögiks sealsetele mikroorganismidele.

Mida kiudained meile annavad?

Kiudainetel on palju häid omadusi:

  • Aitavad hoida kõhuelustiku mitmekesisena ning seeläbi kogu tervise korras.
  • Aitavad alandada vererõhku.
  • Aitavad normaalsena hoida vere glükoositaset.
  • Aitavad vähendada ülekaalulisuse, soolevähi ja II tüüpi diabeedi riski.
  • Suurendavad väljaheite mahtu, tänu millele käib kõht kergelt ja korrapäraselt läbi.

Kust kiudaineid leida?

Kiudaineid leidub ainult taimses toidus. Liha- ja piimatoodetes kiudaineid ei ole. Siin on üks hea spikker, mis näitab, kus on kõige rohkem kiudaineid.

Kust veel kiudaineid saab?

Kui siiski ainult toidust ei õnnestu piisavalt kiudaineid kätte saada, siis on võimalik ka toidulisandina kiudaineid juurde võtta. Pikaajaliste mikrobioomi uuringute põhjal on välja töötatud ka tasakaalustatud Elsavie kiudainesegud, mida saab mugavalt igapäevaselt oma toidule või joogile juurde lisada.

Mis juhtub, kui tarbid igapäevaselt liiga vähe kiudaineid?

Sinu jämesoole bakterite kooslus jääb nälga ja muutub muutub ajapikku ühekülgseks. 

Nagu kõik muud elusorganismid, proovivad ka bakterid iga hinnaga elus püsida ning kui neil pole süüa kiudaineid, hakkavad nad lagundama sinu jämesoolt seestpoolt kaitsvat limakihti, mistõttu võib aja jooksul välja kujuneda näiteks lekkiva soole sündroom, tekkida erinevad põletikud ja seeläbi nõrgeneda kogu immuunsüsteem.

Kuidas muuta oma olemasolevaid toitumisharjumusi? Jälle uus dieet?

Kuigi lühiajalised dieedid võivad tuua häid tulemusi, siis pikaajaliseks kasutamiseks need ei sobi ning tihti ollakse pärast dieeti tagasi samas kohas, kust alustati. 

Vajalik on mõtteviisi muutus. Et muutused oleks mõjuvad ja püsivad, peab nende saavutamisel valitsema kergus. Nii muutused toitumises kui ka muudes eluvaldkondades peaksid tulema samm-haaval ning jätkuma sisuliselt elu lõpuni. 

Elsavie Tervisekiirendi

Et aidata inimestel neid muutusi edukalt ellu viia, oleme kokku pannud 11-nädalase Tervisekiirendi programmi, mille jooksul analüüsitakse osalejate mikrobioomi ja verenäitajaid ning tehakse personaalseid soovitusi toitumise- ja elustiilimuudatusteks.

Lisaks sellele aidatakse osalejal luua igapäevaseid väikeseid harjumusi, mida ühekaupa juurutama hakata. Kogu teekonnal on abiks Elsavie tiim ja osalejate kogukond, kes üksteist toetavad ja inspireerivad õigel teel püsima.

Oleme näinud, et see lähenemine töötab ning eelmises Tervisekiirendis osalejad said sellest palju abi. Nende lugusid saab lugeda meie blogist.

Tutvu Tervisekiirendi programmiga siin: https://elsavie.com/et/tervisekiirendi

või broneeri kohe endale aeg privaatseks telefonikõneks, et aru saada, kas programm saab sulle abiks olla: https://calendly.com/tervisekiirendi/kandideerimine 

Categories
Eesti

Põhjalik 7-sammuline juhend püsivate harjumuste loomiseks

Reading Time: 4 minutes

Sinu päev koosneb suurest hulgast harjumustest.

Näiteks ärkad sa oma tüüpilisel nädalal ikka enam-vähem samal ajal, sõidad tööle sama teed pidi, ostad toidupoest samu asju ja nii see eluke aastast-aastasse veereb.

Kuid pidevalt samu tegevusi tehes saad ka samu tulemusi ja nõnda on kerge kimpu jääda harjumustega mis sind enam ei teeni või lausa kahjustavad (nt suitsetamine, rämpstoidu söömine, pidev istumine jmt).

Kuidas luua uusi häid harjumusi, mis ka püsima jäävad?

7-sammuline juhend jätkusuutliku harjumuse loomiseks

Kui oled jõudnud sisemisele veendumusele, et midagi on tarvis muuta ning sa vajad oma ellu uut ja toetavat harjumust, siis järgnev juhend on sinule.

📌 Leia endale rahulik koht, varu pastakas ja paber ning kirjuta läbi need 7 sammu.

1. Sõnasta võimalikult täpselt, millist harjumust soovid luua

Enamasti on peas mõtted pilla-palla laiali ja neis puudub piisav konkreetsus.

Seepärast on oluline oma soov täpselt ja lühidalt sõnastada, sest nii muutub mõttealge konkreetseks ning sellega on võimalik midagi peale hakata.

Jälgi kirja pannes, et soovitud harjumus oleks:

  • lühidalt ja täpselt sõnastatud;
  • korratav;
  • igapäevaselt tehtav.

Näide. Teen iga päev 30-minutilise jalutuskäigu.

2. Pane kirja päästik

Seo uus harjumus olemasoleva rutiiniga, sest nii on seda lihtne oma ellu istutada.

Päästikuks on mõistlik valida mingi sinu igapäevane tegevus, mida juba automaatselt teed ja mis sobib loodava harjumusega loogiliselt kokku.

Ehk et uut harjumust teed alati enne või pärast päästikut. All näites on päästikuks lõunasöök.

Näide. Teen iga päev peale lõunasööki 30-minutilise jalutuskäigu.

3. Pane kirja tasu

Sul on vaja oma ajule õpetada, et uus harjumus on midagi meeldivat ja see on väärt tegemist. Enda tasustamine annab ajule mõnusignaali, mille abil see hakkab ajapikku uut harjumust ise ootama.

Saadav tasu peab vastama vähemalt ühele järgnevatest:

  • koheselt kättesaadav;
  • emotsionaalne (tunned positiivset emotsiooni);
  • füüsiline (mingi ese);
  • sotsiaalne (saan kellelegi oma saavutusest teada anda).

Näites on tasu nii koheselt kättesaadav (lihtne on võtta telefon ja sõnum saata), sotsiaalne (teatan sõbrale) kui ka emotsionaalne (tunnen saavutuse üle rõõmu ja võimendan seda sõbraga jagades).

Näide. Kui olen peale lõunasööki oma 30-minutilise jalutuskäigu ära teinud, saadan Messengeris endast sõbrale pildi, millel hõiskan rõõmust.

4. Pane kirja harjumuse kergemad versioonid

Päevad pole vennad ja seetõttu on oluline valmistada end ette ka olukordadeks, kus sa ei saa/jaksa/taha/suuda.

Oluline on teadvustada, et su eesmärk pole mitte perfektne olla, vaid treenida uut käitumist. Seepärast on suurepärane tulemus ükskõik millise harjumuse versiooni tegemine.

Põhiline on lihtsalt järjepidevalt teha ning proovida päevi mitte vahele jätta. Kui sul on harjumuse kergemad versioonid keerulisemateks päevadeks, oled suurema tõenäosusega järjepidev, sest pole äärmuslikku sundi alati maksimumi peale välja minna.

Kirjelda harjumust kolmes versioonis:

  1. ideaalne olukord, kus teen harjumuse maksimaalsel kujul (sama, mis sa harjutuse teise sammu juures kirja panid);
  2. kui ma täna päris nii ei suuda, siis teen vähemalt nii;
  3. kui ma täna number kaks versiooni ka ei jõua, siis teen nii.

Näide.

  1. Teen iga päev peale lõunasööki 30-minutilise jalutuskäigu.
  2. Kui ma seda ei jõua, teen 10-minutilise jalutuskäigu.
  3. Kui seda ka ei jõua, teen pärast sööki rahulikus tempos 10 kükki.


5. Pane kirja meeldetuletus

Meeldetuletus peab olema miski, mida sul on võimatu vältida.

Näiteks automaatne meeldetuletus telefoni/nutikella kalendris, märkmepaber arvuti ekraanil või palud sõbral/pereliikmel end kokkulepitud hetkel tegutsema nügida.

Näide. Et mul oleks meeles pärast lõunasööki jalutuskäik ära teha, panen endale lõunaks telefonisse meeldetuletuse ja palun sõbral mulle kirjutada, kui pole talle kokkulepitud ajaks Messengeris pilti saatnud.

6. Pane kirja alustamise ja lõpetamise kuupäev

Paljud inimesed on endaga väga karmid ja üritavad perfektsionistliku püüdlikkusega kohe äärmiselt tublid olla.

See aga kurnab ära nende tahtejõu ja peagi pole jaksu enam üldse harjumust treenida (tavaliselt on ca kahe nädalaga toss väljas).

Pane harjumuse treenimiseks endale tähtaeg ja võta seda kui üht toredat katsetust, mille abil elu paremaks muuta.

Luba endale, et annad katsetuse perioodil endast parima ning kui peale seda see harjumus üldse ei sobi või vajab mingi osa muutmist (nt avastad, et peale õhtusööki oleks veelgi toredam jalutama minna, sest siis saaks kaaslane ka tulla), on okei ka lõpetada või muudatusi teha.

Kui aga harjumus toimib sinu jaoks hästi, jätka samas vaimus!

Näide. Teen iga päev peale lõunasööki 30-minutilise jalutuskäigu. Alustan katseprojektiga 16. jaanuaril ja lõpetan selle 31. jaanuaril.

Lõpus hindan, kuidas mul läks ja kas midagi vajab muutmist.

On okei jätkata samamoodi, on okei teha muutusi ja on okei ka lõpetada. Põhiline on, et proovisin!

7. Pane kirja oma MIKS

Nagu eelmises punktis sai mainitud, siis enese perfektsionistlik sundimine on ummiktee, sest sunnipõhine tahtejõud saab kiiresti otsa ja sealt järgmine samm on juba enesesüüdistus ning meeleheide.

Tõeline motivatsioon tuleb sinu seest, sinu identiteedist!

Seepärast on oluline sõnastada enda jaoks MIKS sa seda harjumust treenid. Mis on see sisemine väestav uskumus, mis sind tegutsema paneb?

Täida lüngad ja kirjuta välja järgnev.

Iga päev, kohe kui _______ (päästik) juhtub, siis ma _______ (harjumus/tegu), sest mina olen selline inimene, kes _______ (sinu MIKS).

Näide. Iga päev, kohe kui lõunasöök on söödud (päästik), teen oma 30-minutilise jalutuskäigu (harjumus/tegu), sest mina olen selline inimene, kes väärtustab tervislikke eluviise ja soovib elada kaua tervena (sinu MIKS).

Kui sa pole varasemalt oma uskumustega tegelenud ning tunned, et jääd jänni, luba endale rohkem aega ja vasta kõigepealt kirjalikult küsimusele: „Miks ma seda harjumust juurutada tahan?“.

Kuidas kindlalt õnnestuda?

Alati juuruta üht harjumust korraga!

Võttes korraga ette liiga palju uusi muudatusi, võib väga kiirelt tekkida tunne, et sa ei saa hakkama. Ja kui juba ühe harjumusega viltu hakkab kiskuma, tõmbab enesekriitika ja pahameel sind ka teiste treenimise rajalt maha.

Jätkusuutlik on alustada rahulikult ning kui üks harjumus on saanud sinu elu osaks, võta soovi korral juurde järgmine.

Heade harjumuste loomine on maraton, mitte sprint, seega – kiiret pole kuhugi ning on täiesti okei liikuda enda valitud tempos.

Tulemuslikku harjumuste harjutamist! 🙂