Categories
Eesti

Mida Elsavie kiudainesegud sisaldavad?

Reading Time: 3 minutes

Toidulisandid on viimase kümne aasta jooksul terviseteadlike inimeste maailma vallutanud ning pidevalt võid kuulda soovitusi ühe või teise imelise toidulisandi osas.

Siin on üks oluline aga …

Toidulisandite tööstus on suhteliselt kontrollimata äri, mistõttu on lihtne ise toode kokku panna ja müügile paisata.

Ühelt poolt teeb see uutele tegijatele turuletulemise lihtsaks ning nõnda on sul kliendina rohkem valikut, kuid teisalt tähendab suurem valik seda, et sul tuleb ise rohkem uurida ja küsida, tegemaks päriselt tervist toetav valik.

Toidulisandite puhul on oluline koostise läbipaistvus

Tervis on oluline ning seetõttu on meile Elsavies tähtis, et sul oleks teada, mis kiudaineid meie kiudainesegud sisaldavad ning kuidas need sinu heaolu toetavad.

Koos Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskusega (TFTAK) oleme loonud 4 erinevat kiudainete segu, mis ühtekokku sisaldavad kuut erinevat kiudainet:

  1. rukkikliisid;
  2. inuliini;
  3. psülliumit;
  4. beeta-glükaane;
  5. tsitruselistest pärit pektiini;
  6. polüdekstroosi.

Rukkikliid tekivad jahvatamise teel, sisaldades viljatera väliskihti ja endospermi rakuseina.

Rukkikliisid leidub täistera rukkitoodetes nagu näiteks rukkijahus ja rukkileivas. Elsavie segudes kasutusel olevad rukkikliid on pärit Eestis tegutsevast Koplimäe ökotalust.

Inuliin on kiudaine, mida leidub peamiselt nisus, rukkis, punastes sibulates, pärlsibulates, artišokis ja maapirnis. Tööstuslikult toodetaksegi inuliini kõige sagedamini just maapirnist.

Inuliin toetab seedimist, aitab kiirendada ka kaalulangetamise protsessi ja kontrollida veresuhkru taset ning on seetõttu kasulik nt diabeedi puhul.

Psüllium ehk India teelehtede kestad on looduslikult väga suure kiudainete sisaldusega: 100 grammis psülliumis on 85 grammi kiudainet.

Psüllium on väga hea abimees seedimise toetamiseks. Samuti langetab see veresuhkru ja kolesterooli taset ning aitab kaasa raua, kaaliumi ja C-vitamiini imendumisele.

Beeta-glükaane leidub looduslikult peamiselt odras ja kaeras. Beeta-glükaanid toetavad immuunsüsteemi ning seovad soolestikus enda külge üleliigse kolesterooli, aidates selle nõnda kehast välja viia.

Oleme saanud oma klientidelt korduvalt tagasisidet, et just meie toodete tarbimine on aidanud neil kolesteroolitaseme loomulikul moel kontrolli alla saada.

Tsitruskiududest pärit pektiin seob endasse vett ning seetõttu aitab see hoida kauem täiskõhu tunnet. Pektiine kasutatakse ka paksendajana, näiteks mooside valmistamisel. Pektiine leidub palju sõstrates, tsitruselistes, õunades, peedis, ploomides ja tatras.

Polüdekstroos on glükoosi molekulides koosnev sünteetiline polümeer.

Olles laboris keemiliselt kokku pandud, omab polüdekstroos pisut halba mainet, kuid päriselt ei ole midagi karta tarvis, sest selle ehituskivideks on looduses täiesti naturaalsel kujul esinev glükoos.

Kuna meie keha ei suuda polüdekstroosi seedida, saab see jõuda jämesoolde, kus on toiduks seal elavatele kasulikele bakteritele, toetades nõnda nende elutegevust.

Feel good inside

Feel good inside on Elsavie kõige kiudainete rikkam segu, sisaldades kõiki kuut eelpoolnimetatud kiudainet. Ühes tarbimiskoguses sisaldub 72% kiudaineid ning kõige klassikalisema seguna on see ka meie klientide number 1 valik.

Beauty inside & outside

Beauty inside & outside on meie populaarsuselt teine segu. See sisaldab endas psülliumit, pektiine ja beeta-glükaane, mis annavad ühe tarbimiskoguse kohta 54% kiudaineid.

Lisaks oleme segusse pannud kollageeni ja tsinki, mis toetavad immuunsüsteemi ning on kasulikud meie küüntele, juustele ja nahale.

Calm your rumbly tummy 

Punane Calm your rumbly tummy segu sisaldab ühes tarbimiskoguses 67% kiudaineid (psüllium, pektiinid, beeta-glükaanid). See segu on kasulik inimestele, kellel on tundlik seedimine või kel esineb kõhus põletikulisi sümptomeid.

Lisaks kiudainetele sisaldab segu veel aaloe vera ekstrakti, kurkumit ja saialille, mis on samuti põletikuvastase toimega.

Food not only for thought

Food not only for thought segu on toodetud aktiivset eluviisi hindavale inimesele, sisaldades 48% kiudaineid ning 22% valku ja on on seetõttu suurepäraseks asendajaks tavapärasele valgujoogile.

Lisaks valgule ja kiudainetele (pektiin, psüllium, beeta-glükaanid ja inuliin), sisaldab segu ka kofeiini, kaaliumi, magneesiumit ja tsinki, toetades nõnda korraga treeningtulemuste saavutamist, taastumisprotsessi ning seedimist.

Kiudainesegud on kasulikud abimehed

Toidulisandid on head abimehed, kuid nagu nimetuski ütleb, need on toidule lisaks.

Seetõttu julgustame sind iga päev hoolega võimalikult palju erinevaid juur-, köögi- ja puuvilju, marju, pähkleid ja seemneid tarbima ning toetama seda kõike kiudainesegust saadava lisaga, et sina ja su kõhubakterid oleksite ikka õnnelikud ning rahulolevad.

💌 Liitu ka Elsavie uudiskirjaga, et saada igal nädalal kasulikku infot oma tervise heaks.

Categories
Eesti

Miks ja kuidas tarbivad kiudainesegu Elsavie töötajad?

Reading Time: 3 minutes

Tegime oma töötajate hulgas väikese küsitluse selle kohta, kuidas nemad meie kiudainesegusid tarvitavad. Selgus, et pea kõik meie tiimi liikmed tarbivad kiudainesegusid igapäevaselt ja seda erinevatel põhjustel. Teeme väikese kokkuvõtte:

Millised kiudainesegud on Elsavie töötajate lemmikud?

Elsavie töötajate ülekaalukateks lemmikuteks osutusid roheline Feel Good Inside ja lilla Beauty Inside and Outside kiudainesegu

Feel Good Inside kiudainesegu sisaldab kõige rohkem kiudaineid ning aitab kaasa paremale seedimisele. Beauty Inside and Outside kiudainesegu sisaldab aga lisaks kasulikele kiudainetele ka nahale ja juustele kasulikke kollageeni ja tsinki.

Johana, COO

“Mulle meeldivad roheline ja lilla segu. Roheline, kuna tean et selles hea mitmekesine kogus kiudu sees ja lilla, kuna see on mõnusa tekstuuriga.” 


Helle, turundusspetsialist

“Tarbin iga päev rohelist ja lillat kiudainesegu. Hakkasin tarbima, et kõht käiks regulaarsemalt läbi ja et toetada jääkide väljutamist. Jätkan tarbimist, kuna seedimine regulaarne, kõht kauem täis ja magusaisusid vähem.”


Anett, klienditoe spetsialist

“Tarbin rohelist ja lillat segu, sest ma tahan oma ainevahetust ja seedimist kiiremaks saada, et kaalust alla võtta. Lilla segu mõjub nahale ja mu dermatiidile hästi ning lisaks tahan veresuhkru madala hoida, et võimalikult vähe suhkruid ladestuks.”

Miks me Elsavie kiudainesegu tarbime?

Peamine põhjus, miks meie tiim ise kiudainesegude kasutajad on, on see, et kõht oleks korras. Aga mida see täpsemalt tähendab ja milliseid kasulikke omadusi veel märganud oleme?

Kerstin, kommunikatsioonijuht 

“Võtan lillat kiudainesegu pigem ennetavalt, et seedimine oleks regulaarne. Lilla seepärast, et mulle tundub, et see tõesti teeb mu näonaha paremaks ja kui iga päev tarbin, tunnen, et ka magusaisu on vähem.”


Priit, CEO

“Rohelise kiudainesegu tarbimine aitab mul elada koos minu kõhusõpradega harmoonias ja tasakaalus – ehk siis kõht käib paremini läbi, täiskõhutunnet on rohkem, ja täpselt selline… “feel good inside” tunne ongi”


Siim, juhatuse liige

“Tarbin hommikuti kiudainesegu, et seedimise abil energiataset stabiilsena hoida. Tänaseks oskan seda teha ka ilma kiududeta, aga kiududega on parem.”


Karl, kogukonna juht

“Kuna ca kahe nädalaga alates kiudainesegude tarbimisest hakkas kõht senisest ühtlasemalt läbi käima, siis selle efekti tõttu jäingi kasutama. Lisaks pole ma hetkel võimeline sööma nii suurt kogust taimi, et kataksin nendest oma kiudainete vajaduse ära. Segud aitavad kiudude vajadust ka katta.”


Maria, tarkvaraarendaja

“Kiudainesegu aitab hästi peo- või puhkusejärgsel taastumisel – soodustab seedimist ja teeb vetsus käimist korrapäraseks. Tänu kiudainesegu regulaarsele tarbimisele unustasin mis asi on kõhukinnisus ja sellest tingitud puhitus. 

Alates lapsepõlvest põdesin kõhukinnisust ja arvasin, et see on normaalne ja kõik inimesed nii elavadki. Praegu on kõhus ainult kerguse tunne. Lisaks, segu teeb hommikusööki toekamaks ja isu ei tule liiga kiiresti tagasi, ehk saab lõuna 1 tund kaugemale lükata.”


Margus, juhatuse liige

“Tarbin kiudainesegu korrapärase seedimise ning sellega ka parema enesetunde toetamiseks – ma pole kindel, et saan oma tavatoidust alati vajaliku koguse kiudaineid kätte.”

Häid näited, kuidas kiudainesegu tarbida?

Elsavie kiudainesegu võib lisada oma tavapärasele toidule või joogile. Kui ainult igapäevatoidust ehk taimsetest saadustest saadav kiudainete hulk ei ole piisav, on see hea lahendus kasulike kiudainete lisamiseks oma menüüsse. 

Millistesse toitudesse siis meie kiudainesegu lisame?

Johana, COO

“Toitudest kasutan kiudusid kas smuutis või keefiriga vahepalas, kuhu panen ka marju, banaani või muid puuvilju ja pähkleid. Ja näiteks keefir + kiudainesegu + marjad on teinekord õhtuti hea väikse energiaga aga kõhtu täitev snäkk.”


Karl, kogukonna juht

“Kiude tarbin iga päev, panen alati korraliku lusikatäie hommikupudru hulka. See on mul väljakujunenud harjumus ja nõnda ei unusta ma seda liigutust teha 🙂 99,9% ajast sööngi kiude koos pudruga.”


Kerstin, kommunikatsioonijuht

“Segan igal hommikul enne hommikusööki lihtsalt 2tl kiudainesegu klaasi veega ja joon ära, siis ei pea liiga palju mõtlema, et kuhu täna segu lisada. Lilla seguga on küll joogi konsistents veidi geeljas, aga mind see ei häiri.”


Siim, juhatuse liige

“Püüan igal hommikul kiudainesegu tarbida. Kõige parem on keefiriga. Pudru sisse segan ka, aga see teeb pudru paksemaks. Smuutiga on sama lugu. Mõnikord kui on kiire, panen segu isegi võileiva peale või sisse ;)”


Anett, klienditoe spetsialist

“Tarbin segu hommikuti 3 tl 0.75 l sheikeris koos laimimahla ja veega. Üritan tarbida iga päev, aga mõni päev jääb ikka vahele.”


Maria, tarkvaraarendaja

“Segan 1 tl segu hommikuti jogurti ja müsliga, lisan marju, puuvilju, seemneid või moosi. Kui on rohkem aega, keedan kaeraputru ja lisan kiudainesegu sinna koos samade lisanditega. Olen segu lisanud maitse järgi ka kreemsuppidele (nt kõrvitsa, brokkoli).”


Kui soovid rohkem teada, miks sul on vaja kiudaineid ning mida kujutavad endast Elsavie kiudainesegud, siis soovitame lugeda seda artiklit:
“Kiudainesegud – hea võimalus, kuidas tarbida rohkem kasulikke kiudaineid”

💌 Liitu ka Elsavie uudiskirjaga, et saada igal nädalal kasulikku infot oma tervise heaks.

Categories
Eesti

Karin Larven: “Olen 20 aasta pärast endale tänulik, et juba noorena tervisele mõtlesin”

Reading Time: 3 minutes

Karin Larven on edukas sisulooja, kes inspireerib tuhandeid noori naisi oma Youtube kanalil ja Instagramis. Ta rõhutab, et ta pole täiuslik ning jagab oma jälgijatega ka oma igapäevaelu raskemaid hetki, kuid oma eluterve mõtteviisi ja tervisliku käitumisega on ta siiski eeskujuks väga paljudele.

Karin on juba aasta aega olnud Elsavie toodete fänn, ta on teinud nii mikrobioomi testi kui ka tarbib igapäevaselt Elsavie kiudainesegu. Rääkisime Kariniga sellest, miks tema tervist oluliseks peab ning kuidas ta enda eest igapäevaselt hoolt kannab.

Mis on sinu jaoks tervis ja miks sa seda oluliseks pead?

Minu vaade tervisele on vanusega muutunud. Kui nooremana oli pigem oluline välimus ja kaalunumber, siis tänaseks on tervis minu jaoks hea füüsiline vorm, korras tervisenäitajad, tasakaalus vaimne tervis ja hea enesetunne ehk täispakett, et olla õnnelik.

Kas oled alati tervist oluliseks pidanud?

Mul on vedanud, et mul ei ole kunagi olnud terviseprobleeme, mille tõttu peaksin oma tervist jälgima. Küll aga olin teismeeas tüsedam, kui minu sõbrannad ning selle tõttu hakkasin üsna varakult jälgima oma toitumist. 

Olid perioodid, kui lugesin pingsalt kaloreid, sõin liiga vähe, siis jälle olid ülesöömise hood. Need kaaluga jojo-tamised mõjusid halvasti mu vaimsele tervisele ning põhjustasid ka toitumishäireid. Tänaseks olen õppinud rohkem õige toitumise kohta, mulle on oluline piisav uni ja hea seedimine ning tahan, et oleksin tervislik nii seest kui ka väljast.

Kuidas sinu lähedased sinu tervislikku eluviisi suhtuvad?

Minu lapsepõlv möödus tavalises Eesti kodus, toidulaud oli pigem üksluine ja söödi vähem rohelist. Sel ajal ilmselt ei olnudki teadmisi õigest toitumisest saadaval ning seda ei peetud ka nii oluliseks. 

Olen ajaga ise targemaks saanud, kuidas õigesti enda eest hoolt kanda ning üritan ise nii oma vanemaid kui ka sõbrannasid leebelt mõjutada tervislikuma eluviisi suunas. Aga kindlasti ma ei nääguta ega õpeta, kuidas keegi peaks oma elu elama. Abikaasa on mul samuti aktiivne nagu mina, oleme üksteisele toeks ja eeskujuks.

Kuidas sa täna igapäevaselt oma tervise eest hoolitsed?

Kuigi mõtlesin toitumisele juba teismeeas, siis minu teadmised olid siiski üsna piiratud. Vanusega olen hakanud rohkem süvitsi mõtlema ja uurima, mis minu tervist mõjutab. Pean oluliseks, et sööksin iga päev mitmekesiselt – palju rohelist ja teravilju. Nooremana ma sellele üldse tähelepanu ei pööranud. 

Lisaks pean kindlalt kinni oma harjumustest – teen igal nädalal neli korda trenni, magan piisavalt, tarbin Elsavie kiudainesegu ning hoian oma vaimset tervist. Olen tähele pannud, et kui ma oma harjumusi ei täida, näiteks liigun vähem, siis minu vaimne tervis kannatab. 

Kui aga järgin oma harjumusi, tunnen ennast hästi, näen, mida mu keha suudab teha ning olen ka vähem väsinud. Usun, et olen 20 aasta pärast endale tänulik, et juba 20ndates oma tervise peale mõtlesin.

Kuidas leidsid Elsavie ning miks meie tooted sind kõnetasid?

Mul oli võimalus aasta aega tagasi Elsavie tooteid proovida. Alguses tundus kogu mikrobioomi teema väga keeruline, aga süvenedes mõistsin üha enam, kui olulise valdkonnaga on tegemist.

Mul endal ei ole seedimisega väga suuri probleeme olnud, küll aga on mul mitmel sõbrannal tõsisemad probleemid soolestikuga. Samuti uurisin oma jälgijatelt, kas neil on probleeme või küsimusi seedimise kohta ning mind tõsiselt üllatas, kui palju küsimusi ja kommentaare mulle tuli.

Seedimine ei ole teema, millest väga palju räägitakse, kuid samas see puudutab meid kõiki. Kiudainete koguse suurendamine menüüs või kiudainesegude võtmine on hädavajalik, kui sul on juba kõhuga probleemid või soovid neid ennetada.

Inimesed tarbivad mõtlemata igasuguseid toidulisandeid, ma soovitan kasvõi lihtsalt ühe neist asendada kiudaineseguga, et näha, kuidas see päriselt aitab enesetunnet parandada. 

Sinu lemmikuks on Elsavie roheline kiudainesegu Feel Good Inside. Miks oled seda kasutama jäänud?

Aasta tagasi proovisin kõik Elsavie kiudainesegud ära. Roheline segu Feel good Inside meeldis mulle kõige rohkem selle konsistentsi tõttu. Teised segud muutusid veega segades minu jaoks liiga geeljaks, aga roheline segu oli just sobiva maitse ja konsistentsiga.

Kuna tarbin kiudainesegu iga päev, siis on mu keha sellega juba harjunud ning igapäevaselt on selle mõju märkamatu, sest kõik toimib nagu peab. Küll aga, kui mõned päevad jääb segu võtmine vahele, tunnetan kohe, et minu seedimine aeglustub, tunnen rohkem puhitust ning tualetis käimise sagedus ei ole enam nii regulaarne.

Olen neid segusid soovitanud oma sõbrannadele, kellel mitmel on tõsisemad seedeprobleemid ning kiudainesegu on aidanud neil sümptomeid tunduvalt leevendada.

Tegid pea aasta aega tagasi Elsavie mikrobioomi testi, mida sa sealt teada said?

Hea meel oli teada saada, et minu mikrobioomiga on suures osas kõik korras. Toitumisterapeudiga konsulteerides sain teada, et tarbisin liiga palju valku ja võiksin vähendada magusate batoonide söömist. Samuti hakkasin pärast seda tegema vähemalt korra nädalas taimse toidu päevi. 

Toitumisterapeut Katriga rääkisime ka minu varasematest toitumishäiretest ning tema julgustas mind lõpetama toidu kaalumise ja kalorite lugemise. Nüüd pigem usaldan rohkem enda enesetunnet ja igapäevaselt kaloreid ei loe. See hoiab ka minu vaimse tervise parema, sest vähendab stressi, mis kalorite lugemisega kaasnes.

Karini tegemiste kohta leiab rohkem infot:
Karin Larven YouTube
@karinlarven Instagram