Categories
Eesti

Vitamiinirikkad toidud ja toiduained, mis toetavad sinu tervist

Reading Time: 3 minutes

Aeg-ajalt on hea meelde tuletada, millised on need vitamiinirikkad toidud, mida võiks iga päev oma menüüsse lisada.

A-vitamiini rikkad toidud

A-vitamiini on vaja paljude organismi rakkude kasvuks ja arenguks ning limaskestade normaalseks arenguks, millest tuleneb ka tema oluline kaitse infektsioonide vastu.

Samuti on vaja A-vitamiini nägemisprotsessiks, aga ka organismi viljastusvõime tagamiseks.

A-vitamiini parimad allikad on: 

  • veisemaks, 
  • lambamaks, 
  • lõhe, 
  • forell, 
  • kõvaks keedetud muna, 
  • sinihallitusjuust, 
  • fetajuust, 
  • küpsetatud bataat, 
  • kuumtöödeldud lehtkapsas ja porgand, 
  • mango, 
  • melon.

B1-vitamiini rikkad toidud

B1 vitamiine on peamiselt vaja rasvade, süsivesikute ja aminohapete normaalse ainevahetuse tagamiseks ja närvisüsteemi, lihaste ning südamelihase talitluseks, aga ka maomahla normaalseks tekkimiseks.

B1-vitamiini parimad allikad on: 

  • päevalilleseemned, 
  • maa-, sarapuu-, pistaatsia-, pekaani-, para- ja Kreeka pähklid, 
  • pärm, 
  • kuumtöödeldud sealiha, 
  • teraviljajahud ja herned.

B2-vitamiini rikkad toidud

Ka B2-vitamiini on vaja rasvade ja süsivesikute normaalse ainevahetuse tagamiseks ning närvisüsteemi, lihaste ja südamelihase talitluseks.

Samuti on B2-vitamiinid vajalikud naha, limaskestade, küünte ja juuste tervise toetamiseks ning antikehade moodustamiseks.

B2-vitamiini parimad allikad on: 

  • kuumtöödeldud maks ja neerud, 
  • maksapasteet, 
  • pärm, 
  • mandlid, 
  • keedetud vuti- ja kanamunad, 
  • lehtkapsas, 
  • kõrvitsaseemned, 
  • enamik juustudest, 
  • toorkakao või kakaopulber.

B3-vitamiini rikkad toidud

B3-vitamiini ehk niatsiini on peamiselt vaja rasvade ja süsivesikute normaalse ainevahetuse tagamiseks, valkude sünteesimiseks ning närvisüsteemi ja lihaste talitluseks, aga ka nahakahjustuste paranemiseks.

B3-vitamiini parimad allikad on: 

  • maapähklid, 
  • kuumtöödeldud maks ja neerud, 
  • maksapasteet, 
  • kuumtöödeldud linnuliha, 
  • pärm, 
  • päevalilleseemned, 
  • kuumtöödeldud sea- ja veiseliha, 
  • kamajahu, 
  • kuumtöödeldud kalad, 
  • keedetud täisteramakaronid, 
  • müsli, 
  • enamik juustudest, 
  • täisterasai ja -leib, 
  • enamik pudruhelbeid, 
  • lehtkapsas, 
  • kuivatatud aprikoosid, 
  • keedetud muna, 
  • enamik pähkleid ja seemneid, 
  • halvaa, 
  • toorkakao ja kakaopulber.

B6-vitamiini rikkad toidud

B6-vitamiin on tarvilik aminohapete normaalse ainevahetuse tagamiseks, sealhulgas valkude lõhustamiseks ja kasutamiseks ning süsivesikute ja rasvade ainevahetuse tagamiseks.

B6-vitamiine kasutab keha ka paljude bioaktiivsete ühendite (nt serotoniini) tekkeks organismis ja punaste vereliblede valmistamise protsessis.

B6-vitamiini parimad allikad on:

  • kuumtöödeldud lõhe, 
  • sarapuu- ja maapähklid, 
  • Kreeka pähklid, 
  • pärm, 
  • kuumtöödeldud maks, 
  • kuumtöödeldud linnuliha, 
  • enamik teisi kuumtöödeldud (sh suitsutatud) kalu (nt lõhe, forell, skumbria, räim, ahven), 
  • küüslauk, 
  • avokaado.

B9-vitamiini rikkad toidud

B9 vitamiine ehk folaate on peamiselt vaja rasvade ja süsivesikute normaalse ainevahetuse tagamiseks. Samuti erütrotsüütide valmimise protsessiks koos B12-vitamiiniga ning DNA ja RNA sünteesimiseks kasvuprotsessis ja organismi rakkude taastootmiseks.

Rasedatel on oluline jälgida piisavat B9-vitamiini taset loote närvikoe arenguks.

B9-vitamiini parimad allikad on:

  • lehtkapsas, 
  • spinat, 
  • oad, 
  • pärm, 
  • kuumtöödeldud maks, 
  • tursamaksa konserv, 
  • munakollane, 
  • maapähklid, 
  • rooskapsas,
  • brokoli, 
  • peet, 
  • porrulauk, 
  • spargel, 
  • nuikapsas.

B12-vitamiini rikkad toidud

B12-vitamiini ehk kobalamiini on peamiselt vaja aminohapete normaalseks ainevahetuseks, aga ka erinevate aneemiate ennetamiseks.

Näiteks koos B9 vitamiinidega on B12-vitamiinid olulised erütrotsüütide valmimise protsessis. B12-vitamiinid on vajalikud ka närvikoe normaalseks arenemiseks.

B12-vitamiini parimad allikad on:

  • liha, 
  • maks, 
  • piimatooted, 
  • muna, 
  • kala, 
  • Koorikloomad
  • B12 vitamiiniga rikastatud soja-, kaera- ja riisijoogid.

C-vitamiini rikkad toidud

C-vitamiini vajame me organismi vastupanuvõime tõstmiseks, kevadväsimuse ja stressi peletamiseks.

Samuti naha, igemete, kapillaaride, hammaste, luude arenguks ja talituseks ning haavade normaalseks paranemiseks.

C-vitamiini parimad allikad on:

  • paprikad, 
  • mustsõstar, 
  • punane sõstar, 
  • värske petersell, 
  • kiivi, 
  • greip, 
  • apelsin,
  • toores brokoli, 
  • peakapsas, 
  • sidrun, 
  • astepajumarjad.

D-vitamiini rikkad toidud

D vitamiin soodustab luude ja hammaste arengut, vere hüübimise ja südametegevuse töö toetamist ning vähendab infektsiooni- ja diabeediriski.

D-vitamiini parimad allikad on:

  • rasvane kala (lõhe, heeringas, makrell, sardiinid, jne),
  • D-vitamiini saab ka toidust, mis on rikastatud D-vitamiiniga. Näiteks lisatakse Eestis D-vitamiini mõnedele kaerajookidele ja piimatoodetele,
     
  • organism sünteesib enamiku D-vitamiini ise päikesevalguse toimel. Vähese päikesevalgusega ajal septembrist aprillini on hea D-vitamiini toidulisandina juurde võtta.

E-vitamiini rikkad toidud

E-vitamiini on vaja rakkude vananemise pidurdamiseks ja hemoglobiini normaalse taseme hoidmiseks. Samuti verehüübimiseks, südamelihase tööks, närvikoe talituseks ja immuunfunktsiooniks.

E-vitamiin on oluline ka järglaste saamiseks ning viljakuse säilitamiseks.

E-vitamiini parimad allikad on:

  • õlid (nt nisuiduõli, aga ka päevalilleõli), 
  • seemned (nt päevalilleseemned), 
  • pähklid (nt mandlid, sarapuu- ja maapähklid), 
  • mitmed marjad (eriti kuivatatud kujul, aga ka tavalised, nt kibuvitsa- ja astelpajumarjad, murakad, mustad sõstrad),
  • leib (eriti seemneleib).

K-vitamiini rikkad toidud

K-vitamiin on oluline vere hüübimisel, südamehaiguste ennetuses, luude ainevahetuses ja neerude töö korras hoidmisel. 

K-vitamiini parimad allikad on:

  • kuumtöödeldud spinat ja lehtkapsas, 
  • kaalikapealsed, 
  • rooskapsad, 
  • brokoli, 
  • spargel,
  • lehtsalat, 
  • hapukapsas, 
  • mustikad, 
  • kõrvits, 
  • lehtpeet, 
  • vesikress.

Sulle võivad huvi pakkuda ka need artiklid:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *