Categories
Eesti

B-vitamiinide kasulikkus sinu kehale

Reading Time: 2 minutes

B-rühma vitamiinid on eluks hädavajalikud, sest toetavad mitmeid erinevaid organifunktsioone. B-vitamiinide kasulikkus seisneb eelkõige selles, et nad tagavad rasvade, süsivesikute ja aminohapete normaalse ainevahetuse. 

Eelkõige leidub B-vitamiine toidus, kuid on kindlaks tehtud, et vähemalt 30% B-vitamiinidest toodetakse ka meie soolestiku mikrobioomis.

Miks on B-grupi vitamiinid kasulikud?

Erinevatel B-rühma vitamiinidel on ka erinevad ülesanded.

B1-vitamiinid on vajalikud rasvade ja süsivesikute ainevahetuseks

B1 vitamiine on peamiselt vaja rasvade, süsivesikute ja aminohapete normaalse ainevahetuse tagamiseks ja närvisüsteemi, lihaste ning südamelihase talitluseks, aga ka maomahla normaalseks tekkimiseks.

B2-vitamiinid toetavad nägemist

Ka B2-vitamiini on vaja rasvade ja süsivesikute normaalse ainevahetuse tagamiseks ning

närvisüsteemi, lihaste ning südamelihase talitluseks, aga ka näiteks nägemisprotsessiks, et vähendada silmade väsimust ja tagada normaalne nägemine.

Samuti on B2-vitamiinid vajalikud naha, limaskestade, küünte ja juuste tervise toetamiseks ning antikehade moodustamiseks.

B3-vitamiinid aitavad nahakahjustustel paraneda

B3-vitamiin ehk niatsiini on peamiselt vaja samuti rasvade ja süsivesikute normaalse ainevahetuse tagamiseks, valkude sünteesimiseks ning närvisüsteemi ja lihaste talitluseks, aga ka näiteks nahakahjustuste paranemiseks.

B6-vitamiini kasutab keha õnnehormooni tekkeks

B6-vitamiine on kasulikud aminohapete normaalse ainevahetuse tagamiseks, sealhulgas valkude lõhustamiseks ja kasutamiseks ning süsivesikute ja rasvade ainevahetuse tagamiseks.

B6-vitamiine kasutab keha ka paljude bioaktiivsete ühendite (nt serotoniini ehk õnnehormooni) tekkeks organismis ja erütrotsüütide valmimise protsessiks.

B9 vitamiinid on eriti olulised rasedatele

B9 vitamiine ehk folaate on peamiselt vaja rasvade ja süsivesikute normaalse ainevahetuse tagamiseks. Samuti erütrotsüütide valmimise protsessiks koos B12-vitamiiniga ning DNA ja RNA sünteesimiseks kasvuprotsessis ja organismi rakkude taastootmiseks.

Rasedatel on oluline jälgida piisavat B9-vitamiini taset loote närvikoe arenguks.

B12 vitamiinid toetavad närvikoe arengut

B12-vitamiini ehk kobalamiini on peamiselt vaja aminohapete normaalseks ainevahetuseks, aga ka erinevate aneemiate ennetamiseks. Näiteks koos B9 vitamiinidega on B12-vitamiinid olulised erütrotsüütide valmimise protsessiks. B12-vitamiinid on vajalikud ka närvikoe normaalseks arenemiseks.

Kas teadsid, et sinu soolestiku mikrobioom toodab nelja erinevat B-vitamiini? Kui mikrobioom on mitmekesine ja tasakaalus, suudab ta täita ligi 30% meie päevasest B-vitamiini vajadusest. 

Loe siit, milliseid vitamiine sinu mikrobioom toodab.
Veel kasulikku infot vitamiinide kohta leiad lehelt toitumine.ee

💌 Liitu ka Elsavie uudiskirjaga, et saada igal nädalal kasulikku infot oma tervise heaks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *