Categories
Eesti

Mida võiks perearstile rääkida oma väljaheite kohta?

Reading Time: 5 minutes

Dr Sergey Saadi, perearst, Ennetusmeditsiini kliinik
Artikkel ilmus ka Naistelehes 5. oktoobril, 2022

Väljaheite välimus võib öelda sinu tervise kohta palju nii sulle endale kui ka sinu arstile, seega soovitan oma rooja värvusele, kujule ja muudele iseärasustele regulaarselt tähelepanu pöörata. 

Enamikel juhtudel on väljaheite puhul kõrvalekalded normist tingitud vigadest toitumises ja juhul, kui inimene on terve ja toitub normaalselt, taastub tavapärane roojamise rütm mõne päeva pärast. Kui aga väljaheite vale konsistents, värv, kuju või lõhn kestavad kauem kui 7–10 päeva ja ei parane või sümptomid hoopis süvenevad, peaks olema põhjust arsti konsultatsiooniks. 

Milline on „õige“ väljaheide?

Tasub teada, et “õige” väljaheide on pruun, banaanikujuline ja paksu hambapasta konsistentsiga. Selline iste peegeldab normaalset seedimist ja kogu seedetrakti head seisundit. Heaks tööriistaks oma väljaheite hindamisel on Bristoli skaala, mis aitab hinnata oma väljaheidet 1-7 erineva väljaheite tüübi abil.

Normaalne soole tühjendamise arv ei tohiks ületada 3 korda päevas. Kui käite tualetis sagedamini, võib olla tegemist kõhulahtisusega. Kui roojamiskordi on vähem kui 3 korda nädalas, on ilmselt tegemist kõhukinnisusega.

Kuidas tekitada väljaheite jälgimise harjumust?

Võiksime olla teadlikumad nendest märkidest, mida keha meile ise annab. Väljaheite jälgimine on väga lihtne, aga informatiivne viis oma tervisest ülevaate saamiseks. Tuleb lihtsalt meeles pidada, et seda enne potist alla laskmist korraks vaadata ja tähele panna.

Tänapäeval on olemas ka mitmeid kasulikke mobiilirakendusi, mis aitavad inimestel oma tervisenäitajaid jälgida ning oma keha toimimisest aru saada.

Näiteks Elsavie mobiiliäpp Gut Health Tracking and Insights aitab luua head harjumust, et jälgida, kas väljaheide vastab teie ja arsti ootustele ning märgata piisava koguse vedeliku ja kiudainete tarbimist.

Millest väljaheide koosneb?

Roojamise käigus kaotab inimene umbes 100 ml vett ja see moodustab umbes 70–75% väljaheitest. Ülejäänud väljaheite osa sisaldab ainevahetuse jääkprodukte – peaaegu 1/3 baktereid ja veel 1/3 taimseid kiude. Inimestel, kes söövad rohkem kiudaineid, on väljaheite kogus suurem, mis aitab ka jääke kehast tõhusamalt välja viia.

Milline ei tohiks väljaheide olla?

Liiga pehme, pool-vedel või vedel väljaheide 

Selle põhjusteks võivad olla:

  1. Teatud toitude talumatus, liigtundlikkus või toiduallergia

Vedel või pool-vedel väljaheide võib viidata ülitundlikkusele mõne toidu koostisosa suhtes – siin võib rääkida kas talumatusest (nt, laktoosi- või gluteenitalumatusest, aga ka liigtundlikkusest gluteeni suhtes, kus uuringute kohaselt tsöliaakiat ei tuvastatud, või praegu aina rohkem uuritavast histamiini talumatusest) või liigsest immuunsüsteemi reaktsioonist toiduallergia näol. 

Nendel juhtudel ärritab toit seedesüsteemi erineval moel, mis vastuseks tekitab rohkem lima, mille tulemuseks on rooja tavalise konsistentsi muutused. Rakendades eliminatsioonidieeti ehk teatud toitude välistamist oma menüüst 1–4 nädalaks, võib aru saada, kas teil on sellist ülitundlikkust või ei ole.

  1. Liiga palju toortoitu (mis sh võivad sisaldada nn FODMAP aineid, kuid mitte ainult)

Et aru saada, kas haigusseisund on selle asjaoluga seotud, eemaldage dieedist

mingiks ajaks toored puu- ja köögiviljad. Tutvuge non-FODMAP toitude listiga, vajadusel arutage selle rakendamise vajadust oma perearstiga. 

  1. Kõhunäärme haigused

Samuti võib vedelam väljaheide olla märk kõhunäärme väärtalitlusest. Sel juhul tuleks kindlasti arstiga nõu pidada.

  1. Kiudainete puudus

Väljaheide, mis näeb välja nagu õhukesed ribad, näitab, et käärsool ei tööta korralikult.

Sel juhul peate toidule lisama rohkem rohelisi lehtköögivilju ja kiudaineid. Kui see ei aita, on soovituslik pöörduda arsti poole. 

Kõva, tahke väljaheide, kalduvus kõhukinnisusele

See sümptom võib tähendada, et kehas on liiga vähe vett ja kiudaineid, mis põhjustavad kõhukinnisust. Kõhukinnisuse korral on vaja tarbida piisavalt mitte magusat vedelikku (ca 20–30 ml/kg kehakaalu kohta) või vajadusel muuta dieeti, sealhulgas rikastada seda kiudainete ja köögiviljadega.

Samuti tuleks pöörata tähelepanu, et tarbiksite piisavalt tervislikke rasvu (nii loomseid, nagu või, pekk, rasvane kala, taimsed õlid nagu oliivõli), kuna rasv stimuleerib sapi eritust ja sapp omakorda stimuleerib sooletegevust. 

Teine levinud kõhukinnisuse põhjus on istuv eluviis. Regulaarne liikumine aitab tekitada vajalikku liikumist ka seedesüsteemis ja ainevahetuses.

Kõhukinnisus võib põhjustada ka ebameeldivat täiskõhutunnet kõhus, puhitust ja valu. Aga samuti ka probleeme nahaga (akne, lööve, sh allergiline), halba hingeõhku, kroonilist väsimust või üldist nõrkust.

Sage ja krooniline kõhukinnisus põhjustab ka hemorroide ning suurendab soolestiku limaskesta kahjustuste, pärakulõhede ja vähi riski.

Arst võib soovitada kõhukinnisuse leevendamiseks soolestikku stimuleeriva toimega ravimeid või toidulisandeid, otsida võimalusi kroonilise stressi maandamiseks psühholoogi külastamise näol, külastada massaaži või nõelravi seanssi või alustada mediteerimisega, et stimuleerida parasümpaatilise närvisüsteemi aktiivsust, mis vastutab samuti normaalse seedimise ja sh soolestiku peristaltika eest.

Rasvane väljaheide

WC-poti külge kleepuv rasvane, sageli paks väljaheide võib olla kõhunäärme, maksa-, sapiteede haiguse, haavandilise koliidi või Crohni tõve tunnuseks. Harva võib see olla ka jämesoolevähi sümptom. Selle sümptomi olemasolul soovitan pöörduda perearsti poole, kes võib vajadusel suunata teid gastroenteroloogi juurde. 

Väljaheide „ujub“ ja ei vaju alla

Kui väljaheide ujub potis ja ei vaju alla, on suure tõenäosusega tegemist seedetrakti ägeda või kroonilise infektsiooniga, põletikuga või imendumishäirega, aga samuti nn düsbioosiga, kus heade ja halbade bakterite tasakaal on häiritud. Sageli sellise väljaheitega kaasnevad gaasid ja puhitus. Võib aidata kiudainerikas ja suhkruvaene toitumine, probiootikumid. 

Roe, mis näeb välja nagu pliiats

Seda sümptomit ei tohiks alahinnata. Pliiatsikujuline väljaheide võib olla kolorektaalse vähi sümptomiks – selle puhul kasvav kasvaja blokeerib soole valendiku. Selline väljaheide võib tekkida ka siis, kui soolestikus tekivad polüübid, mis blokeerivad soole valendikku ja häirivad väljaheite masside õiget moodustumist ja nende liikumist.

Sellises olukorras on vaja kiiresti teostada koloskoopiat – seedetrakti alumise osa endoskoopilist uuringut. Uuringu käigus hindab arst soolestiku seisundit ja saab eemaldada sealt leitud polüüpe

Roe on eriti ebameeldiva lõhnaga

Väljaheide on niigi ebameeldiva lõhnaga, kuid kui see muutub väga vastikuks ja talumatuks – on see kindlasti põhjus oma seedimisele tähelepanu pöörata. Põhjuseks võib olla soolepõletik, sh soolenakkused, aga ka näiteks kõhukinnisus, kuna toit, mis on olnud kõhus pikka aega, hakkab roiskuma. Tekivad gaasid, milles domineerivad metaan, väävel, süsinikdioksiid, lämmastik ja vesinik. 

Väljaheite ebaloomuliku lõhna põhjuseks võib olla ka mitmete haiguste põhjustatud seedehäire: näiteks tsöliaakia, tsüstiline fibroos, krooniline kõhunäärmepõletik (pankreatiit) ja Crohni tõbi.

Mida tähendab väljaheite värv?

Valge või hallikas väljaheide

Võib viidata maksafunktsiooni häirele, st liiga vähesele sapi tootmisele. Selline olukord vajab kiiremas korras arsti konsultatsiooni. 

Hele väljaheide

Hele kaka tekib inimestel, kes ei seedi normaalselt rasvast toitu, eriti loomset rasva.

See võib ka olla signaal, et kehas puuduvad polüküllastumata rasvhapped, seega mõnikord võib aidata soovitus süüa rohkem oomega-3 rasvhappeid sisaldavaid toite.

Must väljaheide

Võib tekkida raua, kodeiini või antidepressantide võtmise tagajärjel. Kuid enamikul juhtudel on põhjuseks ikkagi veri väljaheites. Must väljaheide selgete verejälgedega (helepunane) näitab seedetrakti verejooksu. Isegi väike seedetrakti verejooks võib olla tervisele ohtlik. See võib põhjustada aneemiat, mis mõjutab kogu keha talitlust. See on otsene näidustus gastroenteroloogi või proktoloogi konsultatsiooniks.

Verine väljaheide

Värske vere jäljed väljaheites võib olla hemorroidide põhjustatud verejooksu tagajärg, seda sageli esineb kõhukinnisusega inimestel. Kui näete verd väljaheites – oleks alati mõistlik oma perearstiga konsulteerida. 

Kollane väljaheide

Seda esineb inimestel, kes eelistavad rasvaseid toite, ja neil, kellel on häiritud imendumine soolestikus. Kui pärast dieedi muutmist väljaheite värvus ei normaliseeru, on vaja konsulteerida arstiga, kes kontrollib, kas tegemist võib olla näiteks kroonilise soolepõletikuga ja ainete imendumishäirega.

📱 Lae alla Elsavie kõhutervise äpp 

Gut Health Tracking and Insights mobiilirakendus on tasuta saadaval nii Androidi kui ka Apple’i keskkondades:

Google Play

Apple App Store

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *