Categories
Eesti

Kuidas vältida kõhuprobleeme puhkuse ajal?

Reading Time: 3 minutes

Puhkus on tore aeg, saab vabamalt võtta ja rutiinist välja tulla, oma akusid laadida ja endale lubada rohkem, kui tavaliselt. Selge on see, et meie keha ja vaim vajab puhkust, aga kuidas puhata nii, et me puhkuse ajal ja ka pärast seda ennast hästi tunneks ning kõhuprobleemid meid ei kimbutaks? 

Valmista ka oma kõht puhkuseks ette

Enne puhkusele minekut tasub lisaks puhkusekoti pakkimisele teha natuke ettevalmistusi ka kõhu heaks. Kas sinu puhkus viib lennuki või autoreisiga sind mõnele kaugele maale, kus toit on kodusest väga erinev, ootab sind ees näiteks hoopis matkaselli menüü või on tulemas suuremad grillipeod? 

Igal juhul tasub kõhuprobleemide ennetamiseks enne puhkust juba oma kõhtu ja immuunsüsteemi võimalikult palju toetada õige ja mitmekülgse toitumisega, et väikesed kõrvalekalded seda rivist välja ei lööks.

Selle jaoks söö rohkem:

  • juur- ja köögivilju, 
  • täisteravilju, 
  • pähkleid-seemneid,
  • marju. 

Söö vähem:

  • lihatooteid,
  • ja piimatooteid.

Samuti:

  • joo rohkem vett, 
  • hoia end aktiivsena. 

Kuidas toidulisanditega kõhu tervist enne puhkust toetada?

Samuti tuleb kasuks juba kaks nädalat varem ja ka puhkuse ajal võtta kvaliteetseid probiootikume, mis lisavad sinu organismi veelgi rohkem häid baktereid kõhu korras hoidmiseks. Näiteks Elsavie probiootikumid on mõeldud just kõhuprobleemide ennetamiseks ja leevendamiseks:

  • Probiom – seedeprobleemide leevendaja
  • Probiom+ – sooletervise parandaja ja stressi leevendaja

Probiootikumid aitavad takistada kahjulike bakterite kasvu ning soodustavad kasulike bakterite paljunemist sinu soolestikus. See võib aidata ennetada ja toetada kõhtu puhkuse ajal tekkivate kõhuprobleemide korral, näiteks iivelduse, puhituse, kõhulahtisuse või kõhukinnisuse korral.

Probiootikumidel aitavad kõhus paljuneda prebiootikumid ehk kiudained nagu näiteks inuliin, polüdekstroos või vähelõhustuv tärklis, mis on olemas ka kolmes Elsavie kiudainesegus:

Planeeri ka puhkuse ajal oma söögiaegu

Kuigi sina saad puhkuse ajal nautida rutiinist välja tulekut, siis sinu kõhule tegelikult rutiin just meeldib. Ka puhkuse ajal võiksid kõhuprobleemide vältimiseks püüda süüa iga päev regulaarselt samadel aegadel. 

Tihti juhtub aktiivsel puhkusel näiteks lõunasöök vahele jääma, mis kompenseeritakse suurema õhtusöögiga. See on kahjuks kõhule paras karuteene, sest öise puhkamise asemel peab kõht siis hoopis seedimisega tegelema, mis omakorda häirib ka sinu öist und. 

Lõunasöök võiks olla lisaks hommikusöögile päeva olulisim toidukord, mis annab head energiat ülejäänud päevaks. 

Avasta uusi toite ja retsepte

Kui sul on puhkuse ajal hoopis rohkem aega enda ja oma pere heaolule keskenduda, siis äkki leiad hoopis uusi maitsvaid ja kasulikke retsepte, mida valmistada. Samuti võiks reisil olles näiteks uusi ja põnevaid kohalikke vilju avastada, et hoida taimse toidu osakaal menüüs võimalikult kõrge.

Reisil olles tasub ka otsida, kus asub kohalik turg ning erinevatest reisiäppidest restorane, kus pakutakse mitmekülgset toitu. Autoreisil või pikalt lennukis istudes tasub süüa rohkem vedelamaid toite – suppe, smuutisid ja mahlaseid vilju, et kõhukinnisust ennetada. 

Abiks on ka kasulike snäkkide kaasa valmistamine – valmis lõigatud puu- ja juurviljad, pähklid, marjad või võileivad. Siis ei ole vaja haarata esimeste ettejuhtuvate snäkkide järele.

Mida teha, kui toidukord viibib või ei ole piisavalt täisväärtuslik?

Kui sinu hommiku- või lõunasöök millegi tõttu veidi viibib või on näiteks reisil olles väga ühekülgne, siis on heaks lahenduseks juua enne ära üks jook koos kiudaineseguga. Elsavie kiudainesegud on heaks mitmekülgseks toiduks sinu kõhubakteritele, samuti aitavad need hoida veresuhkru taset stabiilsena, et käsi ei haaraks esimese ebatervisliku snäki järele. 

Oluline on aga meeles pidada, et ükski toidulisand ei asenda õiget toidukorda, seega esimesel võimalusel tasub ikkagi üks mõnus hommiku- või lõunasöök ära teha.

Naudi puhkust

Puhkuse ajal ei ole tarvis kategooriliselt endale midagi keelata. Kui ikka peolauas pakutakse ahvatlevat torti või on võimalus maitsta mahlast steiki, siis söö ja naudi süümepiinadeta! Lihtsalt järgmine söögikord tee taas veidi kõhusõbralikum.

Parim reegel on 80/20. Vähemalt 80% ajast söö õigesti ning 20% puhul luba endale, mida hing ihaldab. Samuti 80% toidust võiks olla taimse päritoluga ning 20% kõik muu. Kui sellest reeglist kinni pidada, oled tervem ja energilisem nii puhkuse ajal, kui ka pärast seda.

PS. Kuni jaanipäevani on koodiga SUVEPUHKUS kõik probiootikumid ja kiudainesegud -15% soodsamad. Mine e-poodi siit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *