Categories
Eesti

Taavi lugu: “Sain aru, et oma tervisepanka peab iga päev täitma”

Reading Time: 4 minutes

37-aastane Taavi Lindmaa* on ettevõtja, abikaasa ja kahe väikese poisi isa. Ta on olnud aktiivne nii hektilises IT ja start-up valdkonnas kui ka vajadusel võtnud aja maha mõlema lapsega isapuhkusel olles. 

Just väikelaste rütmis elades said nad abikaasa Katrinaga aru, et pidev väsimus, magamatus ja “oma aja” vähesus on hakanud jätma jälge ka nende energiatasemele ning nad hakkasid otsima lahendusi, kuidas olukorraga paremini toime tulla.

Nad otsustasid koos osaleda Elsavie tervisekiirendi programmis, mis aitas neil korrastada nii oma menüüd kui ka luua uusi häid harjumusi oma tervise heaks.

Milline oli teie kodune elustiil enne Tervisekiirendiga liitumist?

Oleme mõlemad aktiivsed inimesed, kelle elus on hetkel esikohal pere, millele järgneb töö ja karjäär. Olen ka maast madalast sporti teinud ning ka praegu pean liikumist oma elus ja tervise hoidmisel oluliseks.

Minu päev on korda läinud, kui ma ei ole autot kasutanud, vaid suutnud jala, rattaga või talvel kelguga lapse lasteaeda viia ja oma päevased toimetused ära tehtud. Tööalaselt meeldib mulle teha kohtumisi jalutades. Seega liikumisega on kõik hästi.

Küll aga leidus meie menüüs enne kiirendit oluliselt rohkem magusat, kohvi, saiakesi ja valgest jahust tooteid. Kindlasti lugesime ka oluliselt vähem silte toitudel, mida koju tõime. Usaldasime kodumaiseid tooraineid ja tootjaid, kuid kahjuks on palju infot peidetud peenkirja taha. On arusaamatu, et ühel tootjal võib olla hea ja halb valik peaaegu sama hinnaga.

Üks oluline asi, millest veel puudust tundsime, oli aeg iseendale ja meile kahekesi. Seega ajaplaneerimine oli miski, milles otsisime omale sobivat lahendust.

Kui palju Sa üldse tervise peale mõtled ning mida oma tervise heaks teadlikult teed?

Võtsin sel kevadel eesmärgiks iga päev liikumise ning olen edukalt teinud järjest pea 300 päeva igal hommikul vähemalt 7-minutilise trenni. Samuti olen ära jätnud kohvi joomise. 

Tervisekiirendis võtsin omaks uued harjumused – igapäevane külm dušš, keerasin telefonis kinni kõik notificationid ja vähendasin sotsiaalmeedia kasutamist – kustutasin näiteks Facebooki rakenduse telefonist, et see ei segaks minu keskendumist olulisematele tegevustele.

Tervisenäitajaid olen varem vajadusel mõõtnud perearsti juures, kui mul on olnud mingeid kaebusi, aga niisama kontrollis käin pigem harva. Käin ka 3-4 korda aastas verd andmas, sealt saan ka vähemalt teada oma hemoglobiini näidu ning loodan, et mulle teatatakse ka, kui millegi pärast mu veri neile ei sobi.

Miks otsustasite mõlemad abikaasaga liituda Tervisekiirendiga?

Tänu meie väikestele lastele oli meie elus periood, kui tundsime end tihti väsinuna, vaevas energiapuudus ja tundsime, et peame midagi oma elus muutma. 

Veidi peale seda, kui minu abikaasa Katrina oli just läbi lugenud raamatu “Minu võluv soolestik” ja olime leidnud veel teise kasuliku raamatu “High Performance Habits”, kuulsin sõber Allar Rajalt hea võimaluse kohta osaleda Elsavie Tervisekiirendi pilootprogrammis. 

Jutt mikrobioomist, toitumisest, terviseanalüüsidest ja muust tuli sel hetkel meie jaoks täpselt õigel ajal, kui olime ka ise rohkem nende teemade kohta uurinud ning otsustasime sellest võimalusest kinni võtta. Mulle on alati meeldinud olla üks varajastest toodete testijatest ning oma tagasisidega hoogu anda start-up tüüpi ettevõtmistele.

Millised ootused sul Tervisekiirendile olid?

Kõige rohkem ilmselt ootasin mikrobioomi- ja vereanalüüse ja nendest tulenevaid soovitusi. Kui varasemalt olen terviseanalüüse andnud, siis need on üldiselt korras olnud, kuid ma ei ole saanud mingeid soovitusi edaspidiseks, kuidas neid ka korras hoida.

Töötoad ja coaching andsid mulle väga laiapõhjalised teadmised toitumisest, une tähtsusest, eneseanalüüsimise õppimisest, tänulikkusest, ning ka näiteks sellest, kuidas silmi hoida pimedas töötades 

Oluline oli ka teadmine, kuidas teha muutusi nii, et need ka juhtuks – tuleb üks eesmärk korraga seada ning kui mingi harjumus on kinnistunud, siis järjest panuseid tõsta.

Süvitsi tahan tänu kiirendile edaspidi uurida mindfulnessi ja hingamise teemade kohta, kuidas igas olukorras olla 100% keskendunud ja kohal.

Milline osa Tervisekiirendist osutus sinu jaoks kõige väärtuslikumaks?

Kõige tähenduslikum minu jaoks oli taipamine, et igal inimesel on justkui oma tervisepank, kuhu tuleb iga päev investeerida. Mulle jõudis hästi kohale, et ma tõesti pean iga päev oma tervisesse panustama, et see pank mind ka vanemas eas saaks toetada.

Sellega haakus ka hästi teadmine, et minu mikrobioomis elavad heade bakterite kogukonnad vajavad samuti iga päev õiget toitu, et nad välja ei sureks ja minu keha toetada saaksid.

Toitumisterapeut Katri Merisalu konsultatsioon oli samuti väga silmiavav. Katrilt saime hea selgituse oma terviseanalüüside kohta ning palju praktilisi soovitusi, kuidas oma igapäevast menüüd täiendada.

Mind väga kõnetas ka mitmetest kohtumistest läbi käinud põhimõte, et kõiki muutuseid peaks läbi viima väikeste sammudega, 1% päevas, mitte püüdma muuta kõike ja kohe. Püüan seda rakendada ka oma igapäeva elus ja ajaplaneerimises, et iga päev veidi paremaks saada.

Millistel inimestel soovitaksid Tervisekiirendis osaleda?

Näen enda ümber palju samade väljakutsetega inimesi – edukad pere- ja tööinimesed, kellel on alati kiire ning ei jätku aega iseenda ja oma tervise heaks. Autoga käiakse küll igal aastal hoolduses, kuid iseendale tehakse ülevaatus alles siis, kui midagi “katki” läheb.

Tervisekiirendi on hea võimalus pühenduda paar korda nädalas nii eneseanalüüsile, et kuidas mul mingites tervisevaldkondades läheb kui ka saada häid nõuandeid, et ennast maksimaalselt realiseerida.

Et programmist maksimumi saada, soovitan kindlasti ka enne vastava nädala teemat enda jaoks läbi mõelda, millised on sinu väljakutsed või küsimused seoses antud teemaga ning siis saab juba veel rohkem kohtumisel “kohal” olla.

* Taavi otsustas pärast Tervisekiirendi läbimist ka Elsavie ettevõttesse tööle asuda ning tegeleb täna Elsavie Tervisekonto arendusega.

👉 Järgmisesse Tervisekiirendisse kandideerimine on alanud!

Foto: Laura Rohtlaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *