Categories
Eesti

Alvari lugu: “Tahan 50-selt ka sama hea tervisega olla!”

Reading Time: 3 minutes

35-aastane Alvar Räägel on tõeline high-achiever – endine tippsõudja ja praegune edukas ettevõtja, kes enda sõnutsi elab hetkel üsna stressivaba elu ning tegeleb oma füüsilise ja vaimse tervisega rohkem, kui kunagi varem.

Elsavie Tervisekiirendis osalemine oli üks osa tema enesearengu teekonnast, mis andis talle juurde uusi taipamisi toitumise kohta ning head tööriistad uute harjumuste seadmiseks.

Alvar, mis ajendas sind Elsavie Tervisekiirendiga liituma?

Olen 35-aastane mees, aga mul ei ole veel lapsi ja pere nagu enamikel minu eakaaslastel. Seetõttu tunnen, et pean enda eest rohkem hoolt kandma, et saaksin oma tulevaste lastega tegelemiseks ka 50-aastaselt sama heas vormis olla, kui minu eakaaslased 40-selt.

Ootasin, et tervisekiirendist saan häid nõuandeid ja nippe just toitumise kohta. Kuna üksi kodus elades ma põhimõtteliselt kunagi süüa ei teinud, siis lootsin saada nõu, milliseid toite poest või restoranist valida, et teha lihtsamalt targemaid toitumisotsuseid. 

Kas Tervisekiirendi andis sulle lihtsaid lahendusi?

Tervisekiirendi andis mulle pigem tõuke õiges suunas, kuidas toituda. Sain aru, et lihtsaid lahendusi ei ole, pigem tuleb teha muudatusi enda mõtteviisis.

Meil kõigil on omad tõekspidamised ja mustrid, mis takistavad meil elus kiirelt muudatusi tegemast. Teeme ka toitumises ikka neid samu valikuid, nagu alati oleme teinud.

See on põnev, kuidas näiteks kiirendist saadud uus info vaikselt neid dogmasid muudab, kuni lõpuks jõuab kohale taipamine, et näiteks tõesti, liha polegi vaja nii palju süüa. Või see, et kõhus ei peagi pärast sööki mitu tundi raske tunne olema. Saab ka teistmoodi.

Milline oli sinu eluviis enne Tervisekiirendit?

Minu eluviis oli ja on hetkel üsna stressivaba. Saan ise valida, millega tegelen, kui palju teen tööd ning kui palju puhkan või enesearenguga tegelen.

Tervise peale ma otseselt varem ei mõelnud. Olen kogu elu trenni teinud, aga tunnen, et hetkel on treeningu fookus teine. Näiteks varasemalt käisin jõusaalis pigem selle eesmärgiga, et näha hea välja või saada lihtsalt vajalikku dopamiinilaksu. Praegu aga teen trenni rohkem tunde järgi, et kui palju ja millised harjutused parasjagu kehale sobivad.

Ka toitumise puhul oskan nüüd öelda, et mu keha tundlikkus oli väga madal. Sõin palju rafineeritud toitu, lõuna ajal käisin bistroodes lõunapakkumisi söömas ning mingil ajal tarbisin ka meeletult palju kohvi. Olin harjunud, et peale sööki on raske olla, see oli alati nii olnud.

Ma tahtsin küll süüa tervislikumalt, aga ma ei tahtnud selle jaoks vaeva näha. Elus oli koguaeg midagi olulisemat teha – tööd või trenni keegi teine sinu eest ära ei tee, aga toitu sai ju “tellida”. 

Kuidas sinu toitumine ja elustiil on pärast Tervisekiirendit muutunud?

Analüüsidest selgus, et minu mikrobioom on pigem ühekülgne ning peaksin sööma rohkem kiudaineid ja hapendatud toite, mida olen püüdnud ka teha.

Lisaks söön nüüd regulaarsemalt, aeglasemalt ja väiksemaid portse. Proovin vältida ülesöömist ning lõunat söön kohtades, kus seda värskelt valmistatakse, mitte üles ei soojendata.

Tunnen, et ka minu keha tundlikkus on kasvanud ning saan nüüd paremini aru, kuidas mingi toit minu kehale mõjub. Teen ka kodus rohkem süüa ning tarbin Elsavie kiudainesegusid, mis on aidanud seedimist korras hoida. 

Mulle väga meeldis ka Priit Lumi harjumuste loomise seminar. Pean siiani hästi kinni esimeses loengus seatud harjumusest – teen alati hommikul tööd alustades esimesena ära midagi, millest on järgmise 10-aasta perspektiivis kõige suurem kasu. 

Mida soovitaksid järgmistele Tervisekiirendis osalejatele?

Kuna kiirendi seminarid ja arutelud toimuvad igal nädalal kindlatel aegadel, siis soovitan enne liitumist kindlasti üle vaadata, kas need ajad sobivad sulle. Samuti, kas hetkel on just õige aeg sinu elus selle programmiga liitumiseks ehk jagub aega ja motivatsiooni kõike kaasa teha.

Usun, et sellest programmist on kasu kõigile, kes soovivad rohkem oma toitumise ja tervisega tegeleda.

👉 Järgmisesse Tervisekiirendisse kandideerimine on alanud!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *